“Володимирський куманець” Для читачів, які захоплюються домашнім виноробством, ми розпочинаємо новий оригінальний конкурс. Долучайтеся!

Рейтинг Користувача: / 2
НайгіршеНайкраще 
alt
Наш новий конкурс – це вшанування подекуди забутих, але все ж живих національних традицій, коли господарі у святкові дні частують своїх гостей домашнім вином власного виробництва.Всупереч не дуже сприятливим погодним умовам та браку сонця для визрівання виноградної лози, на Волинській землі з давніх-давен люди вирощують виноград, підбираючи сорти, найбільш придатні для наших кліматичних умов. Зібравши врожай, господарі виготовляють з нього неповторне червоне вино.
Рецепти вин домашнього виробництва передаються із покоління в покоління. Стародавні народні надбання, а також сучасні рецепти і методи виготовлення домашніх вин знаходимо і у спеціальній літературі. 
Так сьогодні можна придбати книгу «Вино, горілка, самогон, лікери, наливки в домашніх умовах» Світлани Лапіної, у якій даються  рекомендації, як самостійно виготовити популярні спиртні напої за стародавніми і сучасними рецептами. У книзі Марини Череватенко, Олени Астахової, Тетяни Крупи «Вино. Довідник домашнього винороба» міститься докладна інформація про вирощування винограду на присадибній ділянці та технології виготовлення вина в домашніх умовах. Брошура наукового спiвробiтника ННЦ «IBiB iм. B.Є.Taїрова» Г.П.Овчиннiкова «Вино з власного підвалу» розрахована на всіх, хто вирішив власноруч виготовляти смачні, вишукані білі, червоні вина та напої із плодів і ягід. Окремі розділи присвяченi догляду за вином, усуненню його недолiкiв, вад та хвороб. Подані цiкавi дані з історії виноробства, особливості класифiкацiї вин, етики та естетики їх споживання. Аналогічна література є у фондах володимирських бібліотек. Так у районній книгозбірні можна взяти для користування книги: В.А. Циганенко «Домашиние вина, наливки, настойки, коктейли», Київ, 1991р., та К.К. Алмані «Сонце в бокалі», Ужгород, 1975р. У районній бібліотеці, крім деяких зазначених,  вам запропонують наступні видання: І.А. Шафран «Вина, коктейли, ликеры, пунши», Київ, 1991р., Павло Шестов, Петро Казаков «Домашниє вина натуральные», Москва, 1991р., С.І. Задворная, І. Н. Мазніцин, О.П. Мазніцина «Домашняя фабрика продуктов», Харків, 1992р.
 Користь та смакові якості домашніх вин можуть позмагатися з найбільш розкрученими світовими брендами, бо несуть в собі неповторну енергетику нашої рідної землі, яка щедро обдаровує багатим урожаєм, та трударів-господарів – вони вкладають душу в мистецтво приготування натуральних вин.  
Тож якщо ви захоплюєтеся цією благородною справою, поділіться своїми знаннями і досвідом з читачами нашої газети! А по завершенні конкурсу всі його учасники будуть запрошені на незабутню фінальну вечірку з участю професійного сомельє. Подробиці про участь у конкурсі, що розпочинається 1 грудня і триватиме до 5 травня 2013р., будуть повідомлені додатково. На переможців чекають цінні призи.
Секрети виготовлення домашнього вина від Єфрема Нагроди
Келих червоного домашнього вина ві гостинного господаря, під час застілля здатен покращити не лише настрій запрошеним, а підняти престиж винороба. 
Секрети вирощування винограду, а також виготовлення домашнього вина, знає колишній вчитель фізики Єфрем Нагрода. Він навчився премудрощів виноградарства і виноробства завдяки книгам, журналам.
-Якось, ще у 1989 році, прийшовши з роботи, дружина повідомила, що зробила мені подарунок на день народження, хоч до нього було ще півроку, - пригадує Єфрем Нагрода. – Я здивувався, що ж це за подарунок такий? Як виявилося, вона виписала журнал «Дім, сад, город». З того часу протягом п’ятнадцяти років я його читав та все більше і більше цікавого для себе дізнавався. 
Про виноград він знає майже все
Єфрем Петрович садівництвом та городництвом почав займатися ще у юності. Щеплював дерева, доглядав за ними. Згодом про це  хобі знали усі знайомі та товариші і зверталися до нього, коли було потрібно. 
Зараз на 6 сотках городу, що біля будинку Єфрема Нагроди, чого тільки немає! Тут більше п’ятдесяти сортів помідорів: надранні, ранні, пізні, рожеві, червоні, чорні, зелені, близько 30 сортів перцю, баклажани, маленькі ківі, інжир… Крім цього, є різні сорти плодових дерев: яблуні, груші, сливи, вишні, абрикоси… Садовод може похвалитися кущами смородини, ягоди якої досягають розмірів середньої вишні, червоною голландською солодкою порічкою, аґрусом безколючковим… Чи не найбільшою гордістю господаря є шість сортів винограду: «Шасла білий», «Шасла синій» (які вирощує вже 12 років), «Ізбелла», «Восторг», «Рюмине» та «Кєша». 
Особливості кожного господар знає, як ніхто інший.  «Шасла білий» - сорт ранній, плоди солодкі, білі. «Ізабелла» - найпоширеніший сорт винограду, смачний, але боїться дощів. Плоди рожевого кольору. Дуже великі ягоди зеленого кольору у винограду сорту «Восторг». Сорт «Кєша» ще не плодоносив, але ягоди мають бути зелені та солодкі, а грона – великі. Це виноград середніх термінів достигання. 
«Винним» є виноград «Рюмине», який ще називається столовим. Ягоди синього кольору, дуже соковиті: з відра винограду виходить 3/4 відра соку. Сорт пізніх термінів достигання. Якщо грона винограду зрізати ще до початку морозів, занести на горище та накрити, то можна на Новий рік ласувати свіжим виноградом – він чудово збережеться. 
Єфрем Нагрода поділився секретом, як він розводить виноград. 
-Я роблю відводки, - розповідає Єфрем Петрович. - Довгі пагони залишаю, коли восени обрізаю виноград. Тоді весною викопую рівчак, довжиною близько метра, глибиною до 20 сантиметрів. Кладу туди залишений пагін. У землі повинно бути 3-4 очка, засипаю землею, а кінець гілки залишається неприкопаним. Підіймаю його догори. Забиваю біля нього кілок, до якого прив’язую пагін. У землі утворюється коріння, а на тій гілці, що лишилася зверху, зав’язуються листочки, згодом вона цвіте і плодоносить. Восени молоді рослини відділяють від куща і пересаджують на постійне місце. Рік приживається, на другий рік вже будуть плоди.
Єфрема Петровича багато хто знає 
як улюбленого 
вчителя фізики 
-На все, що хотілося б робити, мене не вистачає, - каже чоловік. – Люблю збирати гриби, рибалку, сад і город… Раніше дуже любив свою роботу і фізику... 
По закінченню війни Єфрем Нагрода вступив до Володимир-Волинського  технікуму механізації сільського господарства, вчився на механіка. Отримав диплом №01 (це був перший випуск студентів технікумі перший диплом про його закінчення), став працювати у Черчицькій МТС. Через півтора року вступив до Львівського державного педагогічного інституту на фізико-математичний факультет. Закінчивши його, працював у ЗОШ №1. Спочатку – вчителем фізики, згодом – заступником директора з виробничого навчання, потім – знову вчителем фізики аж до виходу на пенсію. Крім того, читав допоміжні курси. За свою роботу, крім любові учнів та поваги колег, неодноразово отримував похвалу від керівництва, має звання «Відмінник народної освіти» та «Старший вчитель». Вийшовши на пенсію, вдома довго не сидів. Йому запропонували роботу у Зимнівській загальноосвітній школі. Погодився і ще дев’ять років вчителював там. Згодом очолив районний осередок партії «Батьківщина». В обов’язки Єфрема Нагроди входила організація  осередків партії по селах району, де перед виборами проводилася агітаційна робота. Після виборів 2004 року Єфрем Петрович пішов на заслужений відпочинок. У нього з’явилося більше часу для садівництва та городництва, а також для своєї сім’ї.  
-Я маю одну жінку, одного сина і одного внука, - з усмішкою розповідає мій співрозмовник. – Син Віталій з невісткою Наталкою та онуком Андрієм проживають у Львові, часто приїжджають. Ще жодного року я не садив картоплю без Андрія. Раніше я копав ямки, а він, маленький, кидав у них картоплю, а тепер уже він копає ямки, а я кидаю в них картоплю… Хоча, на жаль, ні син, ні онук не поділяють мого хобі.
Рецепт вина 
від володимирського винороба 
Якось років із п’ятнадцять тому сусід Єфрема Нагроди привіз із Польщі книгу «Робіть вино вдома». Чоловік виписав з неї рецепти і з того часу в домашніх умовах виготовляє смачне вино. 
-Виноград потрібно подушити, - розповідає Єфрем Петрович. - Раніше я це робив руками, тепер маю міксер зі спеціальною насадкою. Подушений виноград щільно закриваю кришкою, щоб не було доступу повітря, та залишаю на деякий час. Через 2-3 дні вижимки піднімуться вверх, а знизу залишиться чистий сік. Його зціджую за допомогою шланга. Вижимки віддушую пресом. Після цього їх заливаю теплою (близько 60 градусів) водою. Її потрібно вдвічі менше, ніж соку. Наприклад, якщо ви маєте 6 літрів соку, то вижимки залити 3 літрами води. Вижимки стоять добу, потім їх віддушую. Рідину змішую із соком, наливаю у бутель. 
-На літр соку даємо 200-300г цукру, залежно від того, наскільки солодке ви прагнете отримати вино.
-Цукор потрібно додавати у три етапи: половину зразу, потім через 4 дні половину з половини, через 7 днів – решту. 
Вино бродить понад 20 днів (до 30 днів). Влітку ставлю його на горищі, там тепло. Бутель потрібно закрити спеціальною кришкою, яку можна придбати на ринку, або ж корком із протягнутим в нього шлангом. Другий кінець шланга потрібно опустити в банку з водою. Робиться це для того, щоб із вина у процесі бродіння виходив газ.
Згодом сік варто відфільтрувати. Для цього у лійку покласти складену у 3-4 рази марлю і процідити вино. Воно буде мутне. Потрібно винести його на  холод. Десь через три місяці вино просвітлюватиметься.  


Користь напою богів
За свої особливі властивості люди називали вино напоєм богів, а поети, письменники, філософи та мислителі оспівували його у численних творах, і це не випадково. Цікавим є і той факт, що Церква причащає прихожан саме вином, а не будь-якими іншими напоями.
За своїми цілющими властивостями виноградний сік можна прирівняти до меду і грудного молока – так вважав Гіппократ. Великий вчений античності був упевнений, що виноград певним чином відповідає самій людській природі, тому він необхідний як абсолютно здоровим людям, так і хворим, ослабленим. Він приписував червоне вино своїм пацієнтам, які страждали  анемією, дистрофією, розладами нервової системи, ревматизмом і багатьма іншими недугами. 
У країнах Європи та Близького Сходу виноград стали вирощувати і використовувати завдяки грецьким колоністам та римським завойовникам. Тоді ж люди зрозуміли, що виноград та виноградне вино не тільки чудово відновлюють сили, але і допомагають боротися із хворобами. 
Сьогодні мудрість та досягнення великих учених не забуті – навпаки, вони постійно вдосконалюються. Не тільки сучасна медицина, але і косметологія давно й успішно використовують чудодійні властивості виноградного вина, адже в червоному вині вчені виявили багато елементів із таблиці Менделєєва: всі необхідні амінокислоти і хімічні сполуки, необхідні для обміну речовин, розвитку, росту і захисту клітин. Наприклад, у вині у великій кількості виявлено магній, що є важливим елементом для нормальної діяльності серця; багато заліза – запобігає анемії; хрому – допомагає синтезу жирних кислот в організмі; цинку – він відповідає за кислотну рівновагу і регенерацію тканин; рубідію – виводить з організму радіоактивні елементи.
Відомий вчений і доктор Луї Пастер називав вино здоровим гігієнічним напоєм (звичайно, якщо вживати його в міру). Головна цілюща сила винограду – у його кісточках. Це природні поліфеноли.
У давнину грецькі та римські красуні, приймаючи ванну, додавали у воду червоне виноградне вино. Така ванна робила шкіру свіжою, красивою і гладкою. 
Червоне вино тоді корисне, коли воно виготовлене правильно. Витяжки, що мають кістки винограду, розчиняють холестерин, укріплюють судини, запобігають накопиченню жирів. Також червоне вино використовувалося при захворюваннях крові. Для цього виготовляли лікувальний коктейль із додаванням меду та соку алое.
Дивно, але навіть такий простий метод, як збір винограду може полегшити перебіг багатьох захворювань, пом’якшити наслідки стресу і додати бадьорості та енергії. 
Як відрізнити справжнє вино від підробки
Є способи відрізнити справжнє виноградне вино від суміші спирту з аніліновим барвником. Налийте напій у невелику пляшечку, затисніть горлечко пальцем, переверніть і опустіть у  посудину з водою, після чого відпустіть палець. Натуральне вино не буде змішуватися з водою. Чим швидше відбувається змішування, тим більше у вині домішок. Інший спосіб: якщо в натуральне вино додати гліцерин, він опуститься на дно посудини, залишаючись безбарвним, коли ж замість вина сурогат, то гліцерин забарвиться у відтінки червоного чи жовтого кольорів. 
Як подавати напій
Температура подачі напоїв також має важливе значення. Для білих вин оптимальна температура споживання 10-12 градусів. Червоні вина містять більше екстрактивних, фарбувальних речовин: їхній смак сприймається повніше при температурі 15-17 градусів. Смак і аромат десертних вин відчувається краще при 12-16 градусах. Для ігристих і шипучих вин підходить температура близько 10 градусів.
Вино наливають у чарки або келихи з безбарвного скла, гладкі, тюльпановидної форми, звужені доверху. Така форма дозволяє розпізнати відтінки букета, тому що леткі речовини концентруються у звуженій частині  келиха. Для ігристих і шипучих вин використовують келихи із розширеною верхньою частиною. 
Норма споживання
Мудрий Расул Гамзатов сказав: 
 «Пити можна всім, 
Знати треба тільки 
Що, де, навіщо, 
Коли і скільки». 
Як і будь-які ліки, вино у великій кількості може принести шкоду. Сучасні вчені вважають, що норма споживання вина, випитого під час їжі, для дорослого здорового чоловіка становить до 300 до 350мл, а для жінки – до 150мл на день. 

 

Авторизація

Люстрація

Останні новини


АКТУАЛЬНО

Зверніть увагу!
Читайте нашу газету! Може знайдете в ній загублену річ? 

ТУТ

Опитування

В.о. президента Турчинов пропонує провести одночасно з виборами президента референдум - щодо унітарного чи федеративного устрою України. Ви підтримуєте цю ідею?
 

Статистика сайту

Користувачів : 1751

«Добрі вісті, коли запрошують їсти»

Зараз на сайті

Реклама



Найбільше читають про

Інформери

Погода в Луцьку Курс долара


korovay_ban.png

Контактна інформація

Звертайтесь за адресами: м. Володимир-Волинський, вул. Ковельська, 56 м. Нововолинськ, вул. Нововолинська, 64/16
Контактний телефон редакції: 03342 3-81-31
Мобільний телефон редакції: 063 313-83-08
Контактный телефон (Нововолинськ): 03344 44-8-66