«Смачне вино - те, яке зроблене з душею і строго за рецептом»,- каже винороб Ірина Киричко

Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 
alt
У грудні минулого року наша газета започаткувала новий конкурс – «Володимирський куманець» – для тих, хто захоплюється домашнім виноробством. Ірина Киричко готує вино з яблук сорту антонівка. Виноробством жінка почала займатися близько 10 років тому, коли зрозуміла, що домашнє вино значно смачніше за «магазинне».
Для Ірини Киричко немає нічого неможливого. Про таких жінок кажуть, що вони і в вогонь підуть, і коня на ходу зупинять. 
Яблучне вино нічим не поступається виноградному
Ірина каже, що до домашнього виноробства підштовхнув великий врожай яблук. Вирішили видавити з них сік і поставити на вино, як кажуть, на пробу. Взяла у знайомих рецепт. Вино вдалося смачне. З того часу жінка щороку робить домашнє вино, переважно з яблук.
 -Виноробством займаюся вже близько 10 років. Роблю цей напій із яблук, інколи з винограду. Чомусь яблучне вино мені більше припало до душі, - розповідає Ірина Степанівна. – Минулого року такий був добрий врожай антонівки, що ми закрили і компотів, і варення, і соку начавили. Той сік, що лишився, на вино поставили. Як вистоїть, то буде для родини і для гостей.
Домашнє вино, каже господиня, набагато приємніше подати до столу. Воно згодиться і як подарунок, адже можна бути певним, що вино смачне та не має жодних хімічних складників.
 -Роблю вино з антонівки. Строго дотримуюсь рецепту, боюся, щоб не скисло. Бутлі беру невеликі – на 10 літрів, щоб вино швидше переграло. На десять літрів соку додаю 1 літр води і 1,5кг цукру. Ставлю на водяний затвор, тобто закриваю кришкою та роблю отвір, в який вставляю шланг чи трубку, а кінець занурюю у банку з водою. Бутлі із такою системою ставлю близько до тепла, щоб бродило. Через 1,5-2 місяці  вино потрібно процідити, вилити осад, що утворився на дні. В очищену рідину додаю цукор із розрахунку 1 столова ложка на 1 літр вина. Яблучна суміш знову бродить та відстоюється. Коли вже бачу, що вино із мутного стає прозорим, значить вже скоро буде придатним для вживання. Із нетерпінням чекаю цього часу, бо «магазинне» вино не п’ю і не люблю. Тим більше, судячи із сучасного виробництва, невідомо, що в нього поклали, які консерванти та барвники. Домашнє вино не шкодить здоров’ю, звичайно, якщо вживати у розумних кількостях.
Жінка повинна вміти все!
 -За фахом, який здобула у Нововолинську, я – кравець. Маю вдома швейну машинку, тому залюбки шию для себе і для своєї сім’ї. Часто односельчани приносять щось на  замовлення пошити, то не відмовляю,  - каже Ірина Киричко. – Я не цураюся жодної роботи, у селі до всього потрібно докласти рук. Трохи знаюся на перукарській справі, цього сама вчилася. Стрижу людей із Русова, Хотячева, приходять навіть із Дарниці. І людям вигідно, бо до міста їхати не потрібно (а отже, тратити на маршрутку), і мені добре – без хліба, як кажуть, не сиджу.
Ірина виховує сімнадцятирічного сина Володимира, який нині навчається у Нововолинську на токаря-верстатника. Крім того, хлопець відвідує музичну школу, грає на трубі. Як будь-яка любляча мати, Ірина намагається зробити так, щоб син був забезпечений усім необхідним. Працює жінка у фермера Валерія Діброви на сезонних роботах, а, крім того, має городу близько 3-х гектарів та доглядає чимале господарство.
 -Тримаємо бройлерів, кролів, шестеро свиней, - всміхається жінка, бо мовляв, то невелике господарство, і додає, - ще б зо троє поросят докупити. Картопля того року добре вродила. Здавати її не будемо, бо вона не має ціни. Щоб врожай не пропав, то краще поросят куплю, хай годуються. Зараз ціни поскаженіли. Наприклад, на базарі аж 1100-1200грн. просять за пару поросят. А чи ще вигодуються? Буряк мала цукровий, здала, то 8 мішків цукру отримала. Раніше було у мішку по 75кг, а тепер тільки 60. Продам тих вісім мішків за 240грн. кожен. Хіба то гроші для села, якщо тільки на сільськогосподарській продукції виживаємо, а ще потрібно весною землю обробити та засіяти. Так живе село і мусить працювати, бо тоді зовсім нічого не матимемо, а земля пустуватиме.
Ця привітна та відкрита до спілкування жінка опанувала багато справ, частина з яких – не зовсім жіночі. Ірина розповіла, що навіть кабана вміє заколоти.
-Трохи шию, стрижу, печу, плету із лози. Правда, цього року лози мало, тому не маю з чого плести. 
Жінка добре готує, це вже давно оцінили її односельчани і запрошують жінку господинею на весілля.
 -Короваї не печу, але кондитерські вироби у мене добре виходять, мабуть, рука легка. Є в мене і фірмова випічка – трубочки з кремом. Форми для тих трубочок сама зробила із банок з-під оливок. Тепер на весілля готувати ходжу тільки із тими формами.
Дорогі читачі, якщо ви робите вино і ще не зареєструвалися для участі у конкурсі, ласкаво просимо до нас у редакцію. Не маєте змоги нас відвідати – телефонуйте. Ми опублікуємо цікаві розповіді про вас. Поспішайте, на учасників конкурсу «Володимирський куманець» чекає сюрприз!
Фірмові трубочки від Ірини Киричко
Для приготування вам знадобиться: 1 пачка маргарину, 1 пачка масла, 8 столових ложок сметани, борошно, сіль, ванілін, 2 склянки кип’яченого молока, 7 столових ложок цукру, 2,5 столові ложки крохмалю, цукрова пудра.
Приготування трубочок
Розтопити маргарин, додати сметану та борошно. Ретельно вимішати, уникаючи грудочок, додати ванілін та сіль. 
Приготування заварного крему:
7 столових ложок цукру розтерти із склянкою молока, додати ванілін. Окремо змішати склянку молока і 2 ст. ложки борошна та 2,5 ст. ложки крохмалю, стежити, щоб не було грудочок. Першу суміш поставити на вогонь та довести до кипіння. Тонкою цівкою влити молоко з борошном. Постійно помішувати! Коли загусне, зняти з вогню та поставити вистигати. Під час охолодження кілька разів перемішати. Коли маса повністю загусне, додати 1 пачку (250г) м’якого масла.
Тісто накручуємо на кондитерські трубочки, запікаємо.
Кремом начиняємо готові трубочки та обкачуємо їх у цукровій пудрі. Смачного!

 

Авторизація

Люстрація

Останні новини


АКТУАЛЬНО

Зверніть увагу!
Читайте нашу газету! Може знайдете в ній загублену річ? 

ТУТ

Опитування

В.о. президента Турчинов пропонує провести одночасно з виборами президента референдум - щодо унітарного чи федеративного устрою України. Ви підтримуєте цю ідею?
 

Статистика сайту

Користувачів : 1751

«Добрі вісті, коли запрошують їсти»

Зараз на сайті

Реклама



Найбільше читають про

Інформери

Погода в Луцьку Курс долара


korovay_ban.png

Контактна інформація

Звертайтесь за адресами: м. Володимир-Волинський, вул. Ковельська, 56 м. Нововолинськ, вул. Нововолинська, 64/16
Контактний телефон редакції: 03342 3-81-31
Мобільний телефон редакції: 063 313-83-08
Контактный телефон (Нововолинськ): 03344 44-8-66