Публікації

Короваї, які знає увесь світ

Рейтинг Користувача: / 11
НайгіршеНайкраще 

Read moreСьогодні мало хто знає, що масове виготовлення короваїв на Волині запровадила заслужений кондитер України кавалер радянського ордена «Знак Пошани» лучанка Валентина Єфремівна Онищук. У часи Радянського Союзу вироби її команди отримували найвищі оцінки на республіканських, всесоюзних та міжнародних виставках. За своє життя жінка спекла десятки тисяч короваїв, якими смакували, зокрема, у Канаді, Іспанії, Португалії, Чехії, Австрії, Німеччині, Франції, Туреччині, Польщі. І вже у новій українській історії вона творила диво-хліб для найвищих посадових осіб країни.

 
 

На Волині ділять коровай, а на Галичині – «долю»

По закінченні фестивалю «Українське коровай-сузір’я» ми дякуємо тим, хто відгукнувся на заклик про підтримку цього свята народних традицій, тим, хто не залишився осторонь. Однією із таких людей є Оксана Полек, виконавчий директор ЗАТ «Друкарня». Оксана Мирославівна висловила своє відношення до народних традицій в цілому та до фестивалю  зокрема. Вона давала поради, як у нинішній непростий час знаходити кошти для підтримання такої соціально важливої справи, а також розповіла деякі весільні традиції.

 

Кого на весіллі пригощають вареником із... корком від пляшки

Read moreПро це та інше розповідає  коровайниця з 30-річним стажем Галина Сидорук.

Осінь. Традиційна пора збору врожаю, жовтого листя і, звісно, весіль, коли закохані пари стають на рушничок щастя, а гостям належить дарувати молодим весільний хліб. Лише місяць відділяє нас від початку ІІ фестивалю української національної культури “Коровай-сузір’я – 2009”, який відбудеться 10 жовтня. На цьому грандіозному заході, що наразі проводиться лише у древньому Володимирі, кожен бажаючий зможе долучитися до ознайомлення з народними обрядами, поділитися своїм досвідом, дізнатися багато нового та цікавого, добряче розважитись і (як же без цього!) скуштувати шматочок запашного короваю.
 

Коровай у печі осідає - до розлуки

Read moreПідмітила майстриня з випікання весільного хліба Віра Корнійчук.

Багато прихильників знайшов минулого року на фестивалі «Коровай-сузір’я - 2008» витвір нововолинських кондитерів  «Ріг достатку», який представили на виставку  На-талія Климук та її колеги з місцевого хлібозаводу. До створення цього дива  пекарського мистецтва доклала рук і моя співроз-мовниця Віра Корнійчук.  

У кондитерський цех жінка влаштувалася на роботу 7 років тому. Випікала різноманітне печиво та здобу. А от короваї з’явилися в асортименті підприємства не так давно, відколи  почали надходити замовлення від людей. Спочатку пекли їх усі працівники цеху, а  згодом дирекція заводу, помітивши талант і майстерність Віри до цієї справи, створила окрему бригаду коровайниць, яка працює тільки в першу зміну. Крім короваїв, жінки виготовляють ще й  тістечка «Мадярочка», «Танго», «Слойка», а також різноманітні рулети.
- Перш, ніж приступати до роботи над короваєм, роблю малюнки-ескізи його оздоблення, яке виготовляємо із пісного тіста і прикріплюємо зверху, коли коровай підійде, - розповідає Віра. -  Найкраще у мене виходять колоски та квіти.

 
Сторінка 1 з 5

Авторизація

Люстрація

Останні новини


АКТУАЛЬНО

Зверніть увагу!
Читайте нашу газету! Може знайдете в ній загублену річ? 

ТУТ

Опитування

В.о. президента Турчинов пропонує провести одночасно з виборами президента референдум - щодо унітарного чи федеративного устрою України. Ви підтримуєте цю ідею?
 

Статистика сайту

Користувачів : 1751

«Добрі вісті, коли запрошують їсти»

Зараз на сайті

Реклама



Найбільше читають про

Інформери

Погода в Луцьку Курс долара


korovay_ban.png

Контактна інформація

Звертайтесь за адресами: м. Володимир-Волинський, вул. Ковельська, 56 м. Нововолинськ, вул. Нововолинська, 64/16
Контактний телефон редакції: 03342 3-81-31
Мобільний телефон редакції: 063 313-83-08
Контактный телефон (Нововолинськ): 03344 44-8-66