Головна Акції та події Українське коровай-сузір'я Публікації У селі Бегета – свої веселі і оригінальні шлюбні обряди

У селі Бегета – свої веселі і оригінальні шлюбні обряди

Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

А на святкування весіль існує  мода. Також дізнаємось, що п’ють дівчата у переддень весілля.
Триває підготовка до фестивалю національної культури “Українське коровай-сузір’я” – 2009. Сьогоднішнє наше знайомство із жінкою, яка славиться у селі як чудова господиня– коровайниця. І не лише. Все, до чого вона докладає рук, виходить якнайкраще. У неї чудова сім’я, різноманітні захоплення і славний трудовий стаж. Нині Ольга Форманюк на заслуженому відпочинку, однак вона постійно у роботі, без якої не мислить свого життя.

Розповідаючи про цю жінку, не можна не сказати про її трудову діяльність. По закінченні Луцького торгового училища Ольга працювала продавцем універмагу у Березовичах, а пізніше перейшла у колгосп “Росія”, де взяла на себе нелегкі обов’язки лаборанта по відтворенню стада. За успіхи у роботі в племінному господарстві  нагороджувалася бронзовою медаллю та отримала чимало інших різноманітних відзнак. Зараз увесь свій вільний час жінка приділяє домашньому господарству та захопленням, яких у неї немало. А які короваї пече! Односельці оцінили їх давно. На літній кухні в Ольги Павлівни є піч, що палиться дровами. Тут і народжується її смачна випічка.

Які короваї у моді
-Готувати короваї навчила мене мама - пригадує моя співрозмовниця. –Я з дитинства цікавилася, як це робиться, а особливо мені подобалося прикрашати  кулінарні вироби. З тих пір минуло немало літ, і пам’ятаю, як протягом часу змінювалася мода на оздоблення  весільного хліба. Колись короваї змащували білою помадкою, а зверху прикрашали їх квітами, виготовленими із тіста. Потім пішло нове віяння: робили так звані рисохи (довгі палички з випеченим намистом). А зараз мода на білі короваї. Хлібини зверху вкривають  такою ж помадкою, а на ній розміщають пару лебедів. Виліплюють їх руками із суміші цукрової пудри та желатину. З країв короваї обмотують спеціальним папером:  для нареченої, як правило, -  білим, а для нареченого – блакитним. 
Ольга Павлівна пече традиційний весільний хліб вже майже тридцять років. Свій перший, власноруч спечений коровай, мала нести на весілля до родичів, тож дуже хвилювалася, аби він добре вдався. Поруч була мама, яка давала необхідні поради, і все вийшло якнайкраще: хліб був і смачним, і пухнастим, і дуже красивим.
Відомо, що за якістю короваю передбачають, наскільки щасливим буде сумісне життя молодих, але не тільки. Жінка пригадує випадок з однією коровайницею з села., майстерністю котрої захоплювалися люди. У неї одного разу вийшов весільний хліб пустий усередині. Він виявився останнім у її житті...

Весільні обряди у Бегеті
Ольга Павлівна – місцева жителька і добре знає весільні обряди і традиції, яких дотримуються у рідному селі. Раніше було прийнято святкувати весілля спочатку у молодої, потім у молодого. Тоді існував звичай обмінюватися короваями. Зараз ця традиція відійшла у минуле.
У Бегеті розповсюджений такий звичай. Напередодні урочистості, коли у молодої збираються коровайниці пекти весільний хліб, мама молодої зустрічає їх з цукерками та вином і пригощає. Це робиться, аби життя молодих було солодким. Коровайниці (а їх має бути парне число, звичайно, 4-6 жінок) з жартівливими піснями приступають до роботи. До цієї  ж оселі приїжджають свати разом із нареченим. Хлопці привозять свій, гарно вбраний калач. Він представляє собою круглу хлібину, прикрашену зверху косою з тіста. Наречена ховається, але її, звісно, знаходять. А далі розпочинається найцікавіше. Свати мають із собою дві абсолютно однакових пляшки, тільки одна з горілкою, а інша – з водою. Дівчата мають вгадати, в якій із них міцний напій. Господиня дому усіх запрошує до накритого столу, щедро  пригощає, а дружки п’ють те, що обрали: буває, й воду.
Весілля починається з перепою. Запрошені дарують молодятам гроші і подарунки. А наприкінці  святкування Дружба ділить коровай, розкладає його разом із шматочками торта по торбинках, які гості забирають із собою додому.

Життєві радощі господині
Понад тридцять щасливих років живе моя співрозмовниця з коханим чоловіком Петром Федоровичем. У них чудова сім’я,  затишний дім. Подружжя виростило двох доньок, Віру і Тамару, дали їм освіту, дочекалися онуків. Бабусю з дідусем тішать Алінка, Танечка та Діана, яких вони просто обожнюють.
Ольга Павлівна каже, що своєму чоловікові зобов’язана життям. Тринадцять років тому, коли жінка важко захворіла, Петро Федорович зробив усе можливе і неможливе, щоб поставити її на ноги: в умовах дефіциту діставав потрібні ліки, виходив кохану після двох складних операцій. І хоча наслідки захворювання і досі  даються взнаки, господиня живе повнокровним життям. Вона піклується про господарство, вирощує розкішні квіти, що яскравими барвами прикрашають обійстя і радують око з ранньої весни до пізньої осені. ЇЇ оселя нагадує оранжерею, де комфортно себе почувають понад 50 екзотичних вазонів,  вона гарно в’яже і майстерно вишиває, а ще дуже любить бджіл.

 

Авторизація

Люстрація

Останні новини


АКТУАЛЬНО

Зверніть увагу!
Читайте нашу газету! Може знайдете в ній загублену річ? 

ТУТ

Опитування

В.о. президента Турчинов пропонує провести одночасно з виборами президента референдум - щодо унітарного чи федеративного устрою України. Ви підтримуєте цю ідею?
 

Статистика сайту

Користувачів : 1751

«Добрі вісті, коли запрошують їсти»

Зараз на сайті

Реклама



Найбільше читають про

Інформери

Погода в Луцьку Курс долара


korovay_ban.png

Контактна інформація

Звертайтесь за адресами: м. Володимир-Волинський, вул. Ковельська, 56 м. Нововолинськ, вул. Нововолинська, 64/16
Контактний телефон редакції: 03342 3-81-31
Мобільний телефон редакції: 063 313-83-08
Контактный телефон (Нововолинськ): 03344 44-8-66