Головна Акції та події Українське коровай-сузір'я Публікації П’ють горілку з черпака, а косою бриють дружбу

П’ють горілку з черпака, а косою бриють дружбу

Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Так і не тільки розважаються на весіллях у Губині та Березовичах.

Усе менше часу залишається до фестивалю національної культури “Українське коровай-сузір’я – 2009”, який цьогоріч відбудеться 10 жовтня. Готуючись до дійства, ми познайомилися із багатьма цікавими і по-справжньому талановитими людьми, котрі у повсякденному житті плекають звичаї нашого народу.

Наше сьогоднішнє знайомство із жінкою, яка цими днями святкуватиме свій ювілей. Це Катерина Володимирівна Фісаюк (Бутулай), добре знана у рідних Березовичах та Губині як неперевершена господиня. Вона не лише володіє секретами приготування найсмачніших страв, а ще й знає безліч народних обрядових пісень. Пані Катерину залюбки запрошують хазяйкою на весілля, їй до тонкощів відомі всі місцеві традиції цього свята.

У Катрусі із раннього дитинства проявився художній хист. Вона дуже любила малювати, робити аплікації і вирізати квіти з різноманітних овочів, що слугували прикрасами для страв, які готувала із величезним задоволенням. Тож не дивно, що обрала дівчина фах кухаря-кондитера, вступивши до Луцького кооперативного училища. Двадцять років трудилася за спеціальністю, спочатку - у дитячому садку, потім - у територіальному центрі для одиноких і непрацездатних громадян у Березовичах. Нещодавно його закрили, і досвідчена працівниця втратила роботу, без якої не мислить життя.

Короваї почала пекти 15 років тому, коли була вже заміжньою, хоча премудрості цього ремесла навчилася набагато раніше. Її вчителями були мама і бабця.

-Якщо мені замовляють весільний хліб, починаю роботу над ним пізно ввечері, коли рідні вже відпочивають і ніхто не відволікає, адже кожен виріб має бути єдиним і неповторним в оздобленні, - переконана жінка.

Її короваї прикрашають квіти, зроблені із солодкої мастики. Для оздоблення виробів майстриня використовує також дріжджове та прісне тісто, кокосову стружку, обов’язково свіже листя барвінку, який вважається весільною квіткою. І нічого штучного. Витвори Катерини Володимирівни дуже смачні, розповідають односельці. Хоча вони переважно кількаповерхові, на вигляд – легкі, ніби повітряні.

Моя співрозмовниця вже п’ятнадцять років мешкає з сім’єю у батьківському будинку чоловіка в мальовничому селі Губин, оточеному лісом. У сім’ї Фісаюків виховується двоє дітей – дев’ятикласник Ігор та семикласниця Світланка. Щаслива мама розповідає, що син успадкував її захоплення. Хлопець любить готувати, збирає рецепти різноманітних страв. Він мріє реалізувати свої здібності не де-небудь, а в Києві.

Маючи великий досвід хазяйки, Катерина Фісаюк цікаво розповідає про те, як святкують весілля у її рідних Березовичах та Губині. Хоча ця розповідь гідна великого оповідання, зупинимося на окремих, найбільш цікавих моментах.

За відро води - відро горілки

Коли наречений зі сватами приїжджає до судженої, щоб везти її до вінця, його ще на дорозі перестрівають для перепою, а біля воріт зустрічають хлібом-сіллю і... відром води, яку виливають під ноги сватам. А ті мають його замінити такою ж кількістю горілки, звісно, якщо зуміють їх умовити.

Викуп коси нареченої

Після перепою гості молодого заходять на подвір’я молодої. Свати мають викупити її косу. Це вдається тільки з третьої спроби, бо зазвичай забагато просять. Коли наречений заходить до коханої, вона сидить, схилившись на стіл, щоб не було видно обличчя. Майбутній чоловік піднімає її голову з допомогою “парного хліба” (двох булок, спечених разом), загорнутого у хустинку, і дарує квіти.

Після цього читають “Корону” і молоді збираються їхати до РАЦСу та на вінчання. Батьки тричі обходять їх, обсіваючи житом, цукерками і дрібними грішми, щоб життя було солодким і заможним.

Перед застіллям відбувається вручення подарунків. Потім гості пригощаються, веселяться, танцюють.

Танець мастилих (хазяйок)

Коли всі основні страви до столу подані, хазяйки можуть розслабитися. Вони виходять до гостей з кухонним начинням. Батьки молодих виносять їм горілку із закускою. Дружба наливає біленьку у черпак, і господині по черзі п’ють із нього.

Хазяйки спеціально для дружби заздалегідь готують якусь «оригінальну» страву і в свою чергу пригощають його. Це може бути банан, по краях від якого розташовують два ківі, і все це заливають солодким желе, або на тарілку викладається сосиска з яйцями і заливається холодцем. Довго згадуватиме дружба такий “ексклюзив”! Після цього розпочинається запальний танець.

Посвята молодої у хазяйки

Молода танцює з дружками, після цього кидає їм букет (яка його упіймає, та перша вийде заміж). Тоді перевдягається і обтанцьовує хазяйок. Господині новоспечену дружину садовлять на крісло і починають “гурати” (підкидати), дарують їй диню, перев’язану стрічками, - щоб була доброю господинею. При цьому співають жартівливих пісень.

Як бриють дружбу

Дружбу треба побрити, щоб коровай ділив охайним. Він сідає на драбину, і так його виносять до гостей. Замість дзеркала чоловікові дають кришку від каструлі, замість помазка використовують щітку для біління хати. Бритвою слугує коса, а одеколон чудово заміняє... горілка. Обряд проводиться під веселу музику. “Поголеного” дружбу знову на драбині заносять у хату.

 

Авторизація

Люстрація

Останні новини


АКТУАЛЬНО

Зверніть увагу!
Читайте нашу газету! Може знайдете в ній загублену річ? 

ТУТ

Опитування

В.о. президента Турчинов пропонує провести одночасно з виборами президента референдум - щодо унітарного чи федеративного устрою України. Ви підтримуєте цю ідею?
 

Статистика сайту

Користувачів : 1751

«Добрі вісті, коли запрошують їсти»

Зараз на сайті

Реклама



Найбільше читають про

Інформери

Погода в Луцьку Курс долара


korovay_ban.png

Контактна інформація

Звертайтесь за адресами: м. Володимир-Волинський, вул. Ковельська, 56 м. Нововолинськ, вул. Нововолинська, 64/16
Контактний телефон редакції: 03342 3-81-31
Мобільний телефон редакції: 063 313-83-08
Контактный телефон (Нововолинськ): 03344 44-8-66