Коровай у печі осідає - до розлуки

Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Підмітила майстриня з випікання весільного хліба Віра Корнійчук.

Багато прихильників знайшов минулого року на фестивалі «Коровай-сузір’я - 2008» витвір нововолинських кондитерів  «Ріг достатку», який представили на виставку  На-талія Климук та її колеги з місцевого хлібозаводу. До створення цього дива  пекарського мистецтва доклала рук і моя співроз-мовниця Віра Корнійчук.  

У кондитерський цех жінка влаштувалася на роботу 7 років тому. Випікала різноманітне печиво та здобу. А от короваї з’явилися в асортименті підприємства не так давно, відколи  почали надходити замовлення від людей. Спочатку пекли їх усі працівники цеху, а  згодом дирекція заводу, помітивши талант і майстерність Віри до цієї справи, створила окрему бригаду коровайниць, яка працює тільки в першу зміну. Крім короваїв, жінки виготовляють ще й  тістечка «Мадярочка», «Танго», «Слойка», а також різноманітні рулети.
- Перш, ніж приступати до роботи над короваєм, роблю малюнки-ескізи його оздоблення, яке виготовляємо із пісного тіста і прикріплюємо зверху, коли коровай підійде, - розповідає Віра. -  Найкраще у мене виходять колоски та квіти.

- Талант до випікання короваю ви успадкували від когось чи навчилися робити  все самі?
 -Навчилася тут, на заводі. Моїми наставниками були Надія  Строгонюк, завідуюча лабораторією Тетяна Попова та Наталія  Климук. Багато чого запозичила й у своєї свекрухи, яка теж була неперевершеною майстринею з виготовлення українського короваю. Переймала в них те, що найбільше було до вподоби.
-  У кожної господині є власні секрети приготування якоїсь страви. Поділитеся своїми щодо короваю?
- Я все роблю, дивлячись на годинник. Тісто вивчила настільки, що відчуваю на дотик. Знаю, скільки воно повинне підходити, коли короваї ставити в піч і коли виймати. Тобто, стала впевненою в собі, а раніше часто бігала випитувати ці секрети у своїх наставниць.
-До речі, «Ріг достатку», який завод презентував на минулорічному фестивалі, хто придумав і втілив у життя?
-Усе робили спільними зусиллями. Композицію запропонували працівники лабораторії і технологи. На всілякі виставки короваї готують вони, я тільки замішую тісто. Довго вчити мене не треба, варто лише подивитися на щось, аби запам’ятати.
- Плануєте взяти участь у цьогорічному фестивалі, який знову відбудеться у Володимирі?
- Не знаю, як керівництво вирішить. Наша справа – спекти коровай і щоб він вдався.
-  Скільки короваїв ви спекли за час своєї роботи?
- Бувало так, що й 8 за день. Це досить важко, бо піч весь час зайнята печивом, а потім приходить інша зміна, в якої теж своє  завдання. Крім короваїв, випікаємо також по дві паляниці на заручини.
-Що, на вашу думку, є найважливішим, аби коровай вдався?
- Звичайно ж, мука. Інколи вона липка. Правда, мені завжди доставляють хорошу.  Між іншим, привозить її мій чоловік.
- Тобто, у вас сімейний підряд?
- Виходить, що так, - посміхається майстриня.
- Скажіть, будь ласка, а ви вірите в якісь забобони чи перестороги, адже існує багато правил і обрядів при випіканні хліба? Яких із них дотримуєтеся ви?
-  Правил дійсно багато. Кажуть, коровай не має права пекти вдова,  не можна відчиняти двері, якщо хліб у печі, і т. д. Я  ж підмітила, якщо весільний хліб у печі осідає, то життя молодої пари не буває щасливим. У родині часто сваряться, а то й взагалі розлучаються.
- Не раз доводилося чути, що багато залежить від людини, яка його випікає? Це правда?
 - Так. Якщо людина зла і недобра, має заздрісний і сварливий характер, вона ніколи не спече смачного і гарного хліба. Я, коли печу коровай, подумки весь час повторюю, щоб ця пара жила довго і щасливо, мала достаток і взаємну любов. Як я сама. Із моїм чоловіком ми разом уже 30 років.
-  І що, ніколи не сваритеся?
- Чому ж? У житті всяке трапляється. Головне - вчасно отямитися, сісти, разом усе обміркувати і навчитися прощати одне одному дрібниці.

 

Авторизація

Люстрація

Останні новини


АКТУАЛЬНО

Зверніть увагу!
Читайте нашу газету! Може знайдете в ній загублену річ? 

ТУТ

Опитування

В.о. президента Турчинов пропонує провести одночасно з виборами президента референдум - щодо унітарного чи федеративного устрою України. Ви підтримуєте цю ідею?
 

Статистика сайту

Користувачів : 1751

«Добрі вісті, коли запрошують їсти»

Зараз на сайті

Реклама



Найбільше читають про

Інформери

Погода в Луцьку Курс долара


korovay_ban.png

Контактна інформація

Звертайтесь за адресами: м. Володимир-Волинський, вул. Ковельська, 56 м. Нововолинськ, вул. Нововолинська, 64/16
Контактний телефон редакції: 03342 3-81-31
Мобільний телефон редакції: 063 313-83-08
Контактный телефон (Нововолинськ): 03344 44-8-66