Головна Акції та події Українське коровай-сузір'я Публікації Головне - братися до справи з молитвою в серці

Головне - братися до справи з молитвою в серці

Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 

Коровай — це священний хліб, що має велике ритуальне значення і, без жодного сумніву, фігурує як символ українського весілля. Раніше цей хліб годилося випікати виключно молодицям, до цього обряду не могли бути допущені вдови, іноді навіть виключалися жінки, які вдруге вийшли заміж. Коровай був лише круглої форми і складався з трьох частин. При поділі  нижню частину віддавали музикам, тобто чужим, середню – родині, а верхню – нареченим.

Лідія Занько працює на хлібозаводі вже 7 років, випікає для нас запашні булочки і пиріжки, та головне - радує молодят весільними короваями. До того жінка трудилася в кондитерському цеху одного з ресторанів міста, та мистецтво випічки перейняла у селі Заріччя, там Лідія Іванівна працювала завідуючою цехом районної споживчої спілки. Проте науку випікати короваї вона осягала самотужки. Читала книжки, дивилася пізнавальні передачі й  не боялася експериментувати на кухні.
Любов до кухарства зародилася ще в дитинстві, тоді маленька Ліда із захопленням слідкувала за золотими руками матусі. Не розуміла, як так швидко можна приготувати всіляку смакоту. Після восьмого класу дівчинка вирішила вступати до Луцького кооперативного училища на кухаря-кондитера. Але 14-річну юнку не прийняли, сказали - замала. Отож Ліда вирішила закінчити 10 класів. Вона по-справжньому вірила - і її мрія здійснилася, через два роки дівчина стала студенткою.
Сьогодні Лідія Іванівна - кондитер зі стажем, її люблять та цінують рідні й  колеги. Майстриня навчила не одного початківця, не боїться  передавати свої знання, аби лиш учні сумлінні були. На хлібозаводі її знають, як «маму короваїв». Найбільший виріб - п’ятиповерховий «красень», випечений для улюбленого племінника. А ще Лідія Занько вміє фантазувати, колеги по роботі дивуються, як жінка із звичайних продуктів готує до обіду справжні шедеври.
 - Кондитерська справа не така вже й солодка, - ділиться Лідія Іванівна. - Лише вітрини магазинів дарують нам гарний настрій. Насправді ж будь-який виріб потребує неабиякої уваги, а особливо коровай, адже цей хліб - символ сімейного щастя. Кожна майстриня має свої секрети. Найбільший мій секрет - це тісто, для мене воно, немов мала дитина. Як печеш коровай — треба з ним поводитись, як з дитям, з чистою душею та з молитвою в серці.

Ось такі поради: щоб коровай був, як сонце, потрібно зовсім мало і водночас так багато. По-перше, щоб жінка-коровайниця була добра душею і вчинками, щоб до тіста ставилась, як до дитини, і щоб у майстрині були свої кулінарні секрети.

 

Авторизація

Люстрація

Останні новини


АКТУАЛЬНО

Зверніть увагу!
Читайте нашу газету! Може знайдете в ній загублену річ? 

ТУТ

Опитування

В.о. президента Турчинов пропонує провести одночасно з виборами президента референдум - щодо унітарного чи федеративного устрою України. Ви підтримуєте цю ідею?
 

Статистика сайту

Користувачів : 1751

«Добрі вісті, коли запрошують їсти»

Зараз на сайті

Реклама



Найбільше читають про

Інформери

Погода в Луцьку Курс долара


korovay_ban.png

Контактна інформація

Звертайтесь за адресами: м. Володимир-Волинський, вул. Ковельська, 56 м. Нововолинськ, вул. Нововолинська, 64/16
Контактний телефон редакції: 03342 3-81-31
Мобільний телефон редакції: 063 313-83-08
Контактный телефон (Нововолинськ): 03344 44-8-66