Публікації

«Справжній коровай – з гусочками і намистом», -

Read moreпереконана Наталя Лебедь, яка, крім смачного весільного хліба, випікає гарні торти.  

Випікання хліба колись було своєрідним ритуалом. Хліб символізував гостинність, добробут, ним благословляли молодих на щасливе подружнє життя, з хлібом-сіллю зустрічали дорогих гостей. Особливістю українського весільного обряду було випікання короваю. У багатьох родинах господині вміють випікати ці смачні вироби, адже це – одна з наших чудових традицій, що передається із покоління в покоління, від бабусі до матері, від матері до доньки.    

 

«Мій головний критик – десятирічна донька Катруся»

Read moreЗустріч зі ще однією коровайницею нашого району відбулася в цікавому місці. Героїня розповіді - чудова господиня, майстриня, а головне - любляча матуся двох дітей, Наталія Євгеніївна, вже три роки працює оператором охоронної фірми «Арсенал». 
Любов до випікання виробів із солодкого тіста зародилася у неї давно.  Наталя в дитинстві любила сидіти на кухні й спостерігати за роботою мами та бабусі. Спочатку прості рецепти печива, потім торти, кекси, короваї… Солодощі, вироблені власними руками, чомусь були найсмачнішими. В пам’яті й досі обрядові пісні, які співала бабуся, замішуючи тісто на весільний пиріг. Вона й була першим вчителем дівчини.

 

«Коровай, коровай, кого любиш – вибирай…»

Read moreВипікання короваю – справа надзвичайно важлива, відповідальна, а також благородна. Потрібно бути справді вмілим кондитером, аби твій виріб не лише милував око наречених та гостей, а й приносив задоволення, коли його споживають. Саме такі весільні хлібини випікають майстрині хлібозаводу. Над короваєм тут чаклують троє знавців своєї справи. Про двох із них ми розповідали в минулих номерах газети, а сьогодні повідаємо про третю.

 

« Наша піч регоче, короваю хоче…»

Read moreНародний аматорський фольклорний колектив «Джерело» із с. Красностав, керівником якого є Любов Гудим, прикладають усіх зусиль, щоб не вмирали, не зникали наші традиції. Вони не тільки співають, а й на усі весілля у їхньому селі випікають коровай, влаштовуючи ціле дійство.
В Україні хліб-сіль на вишитому рушнику - то найвища ознака гостинності народу. А найбільшою святістю вважався хліб на столі. Хліб, як кінцевий продукт харчування - рум’яна, духмяна паляниця - потребує важкої праці. Та і його випікання  - то ціле дійство, забувати це ремесло негоже. Їжею і окрасою був хліб під час різних свят і обрядів. Та й тепер жодне весілля не обходиться без короваю. Частування гостей належить до найпоетичніших дійств весілля, на якому в урочистій обстановці староста вирізав верхівку короваю й підносив на тарілці молодим. Оздоблення весільного хліба качечками, голубками, гілочками уособлювало побажання продовження роду, щасливого подружнього життя, достатку.
Тепер мало хто знає, як насправді колись відбувалося випікання короваю. Сьогодні прийшов до магазину, замовив коровай, а у визначений день забрав. І клопоту ніякого, й коровай є. Так усі наші традиції можна забути. Та є у с.Красностав жінки, які випікають коровай за всіма традиціями нашого народу. Й доки житимуть такі люди, доти існуватимуть і наші традиції.
 

 

За короваєм можна впізнати руку майстра

Read moreЗ давніх-давен заведено, що коровай є прикрасою весільного столу. Проте з плином часу змінюються й традиції випікання цього хліба. Сьогодні не обов’язково мати піч, щоб прийти на весілля з оздобленим квітами чи лебедями короваєм, його можна купити або замовити. А раніше весільний хліб випікали безпосередньо в оселі молодої та молодого. Для цього спеціально запрошували коровайниць, кожна з яких приносила з собою певну кількість муки, яєць, масла та інших інгредієнтів, необхідних для тіста. Господині, перш за все, заквітчували себе барвінком і лише після цього бралися до роботи. За деякими рецептами, у тісто додавали горілки, «щоб коровай був веселий». Батько молодої клав кілька дрібних монет, а мати покривала коржі хустиною чи рушником, натискаючи на них ліктем і роблячи таким чином в тісті ямки, куди садовили різні фігурки в формі сонця, місяця чи голубів.

 
Сторінка 4 з 5

Авторизація

Люстрація

Останні новини


АКТУАЛЬНО

Зверніть увагу!
Читайте нашу газету! Може знайдете в ній загублену річ? 

ТУТ

Опитування

В.о. президента Турчинов пропонує провести одночасно з виборами президента референдум - щодо унітарного чи федеративного устрою України. Ви підтримуєте цю ідею?
 

Статистика сайту

Користувачів : 1751

«Добрі вісті, коли запрошують їсти»

Зараз на сайті

Реклама



Найбільше читають про

Інформери

Погода в Луцьку Курс долара


korovay_ban.png

Контактна інформація

Звертайтесь за адресами: м. Володимир-Волинський, вул. Ковельська, 56 м. Нововолинськ, вул. Нововолинська, 64/16
Контактний телефон редакції: 03342 3-81-31
Мобільний телефон редакції: 063 313-83-08
Контактный телефон (Нововолинськ): 03344 44-8-66