Головна Події і факти «Найбільше люблю вирощувати гусей»,-каже Надія Савчук, яка для того, аби в її господарстві з’явилися гусенята, навіть придбала міні-інкубатор.

«Найбільше люблю вирощувати гусей»,-каже Надія Савчук, яка для того, аби в її господарстві з’явилися гусенята, навіть придбала міні-інкубатор.

Рейтинг Користувача: / 10
НайгіршеНайкраще 
alt
Займатися сільським господарством – дуже важка справа. Але коли у кожну посіяну зернинку вкладаєш душу, коли кожну тваринку та птицю, що є в господарстві, ростиш з любов’ю, то отримуєш справжнє задоволення від справи, якою займаєшся.Надія Савчук близько дев’яти років тому відокремилася від батьків. Як придане отримала корову, придбала  будинок, а згодом – поросят, курчат. І з цього почала займатися господарством, без якого тепер не уявляє свого життя. -Господарство у мене на першому місці, - каже жінка. – З самого ранку усіх обійду, нагодую, попораю і аж тоді за них спокійна. 
Дві корови, теля, кури, дві квочки з курчатами, свині, кролики та найулюбленіші гуси... «Походити» є біля кого. Добре, що допомагають діти – син-дев’ятикласник Святослав, донечка Вікторія, чоловік Микола та мама Галина Іванівна. 

Плакала 
за кожним гусеням
Три роки тому Надія Іванівна вирішила здійснити свою мрію й придбала гусака та двох гусок. Назбирала яєць і навесні стала чекати, коли ж котрась із гусок почне «сідати». Та цього не сталося. Тоді кума Оля Ресь із сусіднього Білина, яка також вирощує домашню птицю, не лише порадила, а навіть допомогла купити інкубатор «Квочка», поділилася досвідом і навчила, як ним користуватися. З першого разу все вийшло, і жінка не могла натішитися своїми гусенятами. 
Минулого року жінка знову хотіла розвести жовторотиків, заклала яйця в інкубатор - і уже через місяць на подвір’ї Надії Савчук на весняному сонці грілося 23 гусеняток. Та занадився чужий собака і подушив їх. Залишилось лише одне, яке назвали Мартін.  
-Було настільки шкода своєї праці, витрачених часу та зусиль, - пригадує пані Надія, - що я від розпачу плакала за кожним гусеням. 
-Мартіна берегли всією сім’єю: донька всюди носила з собою, я навіть на поле брала. Аби спекотного дня гусеняті не хотілося пити, наливала в пляшку воду й поїла його з корка. Здавалось би, мале гусеня, а таке розумне: через деякий час, як знову замучить спрага, стукає дзьобиком по пляшці, щоб дали води, – із трепетом розповідає Надія Іванівна. 
Бажання мати в господарстві гусей не давало спокою. Яєць, щоб закладати в інкубатор, не було, тому жінка вирішила ще докупити 15 гусенят. 
-Як не бачу їх півдня, порожнеча якась, таке дивне відчуття, ніби чогось не вистачає. Та й гусенята, коли почують, що я йду, вже сокочуть, підбігають, голови нагинають, - розповідає жінка. 
За рік Мартін перетворився на гарну гуску Мартіну, яка стала ніби членом сім’ї. Дуже ручна: коли відчинені двері, то зайде в кухню до господині, як хтось на порозі ґанку сяде, то вона на руки лізе.

Гусенята вилуплюються, ніби діти народжуються
Цього року Надія Савчук уже вдруге заклала яйця в інкубатор, одразу і курячі, й гусячі. Процес вилуплення курчат та гусенят потребує чимало часу і  зусиль. Спочатку інкубатор потрібно промити милом або марганцівкою, залити воду в канавки, покласти позначені з обох боків яйця. Закрити інкубатор та виміряти термометром температуру, яка повинна бути від 37.7 до 38.3 градусів. Через кожні 2 дні перевіряти, чи є в канавках вода, в разі необхідності доливати теплу. В інкубаторі курячі яйця знаходяться 21 день, гусячі та качині – 30-31. 
-Двічі на день яйця потрібно перевертати, - ділиться інформацією жінка, - я це роблю вранці, коли прокидаюся, та ввечері перед сном. Через п’ятнадцять днів після того, як яйця помістили в інкубатор, потрібно перевірити, чи всі запліднені. Для цього використовують овоскоп – спеціальний пристрій, яким просвічують яйце. Запліднені яйця зверху темні, а незапліднені – білі.  Незапліднені з інкубатора слід вийняти. 
За два дні до того, як мають вилупитись малята, яйця не перевертають. 
-Курчата вилуплюються легше, а гусенята важко, так як діти родяться, - каже Надія Іванівна. – Потрібно постійно слідкувати за ними: часто вночі встаю, дивлюся, чи вилупилися. Коли шкаралупка ледве пробита, уже можна відчути, як пташеня ворушиться, почути, як «цівкає». 
Із такою ніжністю та трепетом розповідає жінка про увесь цей процес, що ще раз переконуєшся: до всього, що робиш, потрібно братися з любов’ю, віддавати всю себе. Хочеться побажати Надії Савчук, щоб усі витрачені нею сили та енергія були недаремними і завжди приносили хороший результат. 

Чим потрібно годувати…
Курчат
У перші 10 днів курчат годують через кожні 2 години. У цей період кращою їжею для них будуть дрібно нарізані круто зварені яйця, розсипчастий сир, змішаний з манною або кукурудзяною крупою. На 10 курчат дають одне яйце або 50г сиру, змішані з 50г крупи. Корисно давати курчатам злегка розмелені геркулесові пластівці, комбікорм, додаючи в них сухе молоко (1/4 частину від об’єму крупи або суміші круп) і одну таблетку розмелених полівітамінів (на 10 курчат). Така суха суміш зручна тим, що птахівник може надовго відлучитися, засипавши корм у годівницю, і курчата самі регулюють швидкість споживання корму. 
Із 3-5-денного віку курчат привчають поїдати дрібно нарізану зелень, а у 5-7-денному віці добре давати розсипчасті мішанки на кисляку, м’ясному та рибному бульйонах, а також м’ясні та рибні відходи (по 5-7г на голову). З 10-го дня дають варену картоплю, терту моркву, гарбуз, кабачки та інші овочі. Вологі розсипчасті мішанки повинні поїдатися на протязі 30-40 хвилин, залишки обов’язково видаляють (кислий корм викликає отруєння і може призвести до загибелі).
Для кишечника курчат дуже корисні свіжі кисляки, кефір, сироватка, які дають вранці, після чого наповнюють поїлки свіжою водою. Як дезинфікуючий засіб, 2 рази на тиждень дають на півгодини слабкий розчин марганцівки. Проте не слід давати його відразу ж без необхідності в перші дні життя курчат.
Гусенят
Годувати гусенят потрібно відразу ж, як тільки вони обсохнуть. 
У перші три дні гусенят годують 6-7 разів. Хорошими кормами для них у цей час є круто зварені яйця, дрібно порізані та змішані з подрібненим зерном (жовта кукурудза, пшоно, пшениця, дрібна вівсянка, ячмінна, манна або вівсяна крупи, комбікорм, крихти та скоринки білого хліба, заздалегідь розмочені). При цьому слід додати висівки і подрібнену зелень (конюшину, люцерну, кропиву, різнотрав’я з городньої ділянки), терту червону моркву.
Яйця можна замінити свіжим сиром. Сир, так як і яйця, перетирають із подрібненим зерном. 
Зелень гусенятам можна давати з першого дня їх життя у кількості 50 % (за  масою), додаючи в кормосуміш. 
Із 4-5-го дня життя гусенятам можна вводити в раціон варену картоплю і буряк. Хорошим кормом є замочений подрібнений горох, змішаний з яйцем і свіжою зеленню, крупою і сиром.
Із тижневого віку в раціон гусенят уже вводять коренеплоди, а з 3-тижневого – харчові відходи. 
Каченят
Добові каченята часто не починають їсти самі і можуть швидко загинути без їжі. Тому добових каченят спочатку треба примусово напоїти за допомогою піпетки слабо-рожевим розчином марганцівки.
Хорошим кормом для каченят у перші три дні життя є круто зварені курячі або качині яйця, очищені від шкаралупи і подрібнені через м’ясорубку або ножем. Порізані яйця змішують із дрібно меленою кукурудзяною дертю чи інших злаків. При використанні ячменю чи вівса після помелу подрібнене зерно просівають від залишків зернової оболонки. З другого-третього дня до раціону можна підмішувати свіжий сир. Із третього дня в раціон каченят включають подрібнену зелень молодої кропиви, люцерни, гороху, молочаю. З тижневого віку в раціон каченят вводять коренеплоди, варену картоплю, харчові загущені свіжі відходи. У цей період особливо важливо не допустити згодовування кислих харчових відходів. Принагідно молочні відходи корисно згодовувати в добре заквашеному вигляді.
При вирощуванні каченят на м’ясо корм перед ними в годівницях повинен бути постійно.


На запитання відповідає ветлікар 
У наших читачів виникло чимало запитань, що стосуються вирощування домашньої птиці. По відповіді ми звернулися до директора виробничо-комерційної фірми «Ветмедицина» Леоніда Білоуса. 
Запитання: «На ринку я вибрала найактивніших і цілком здорових курчат, однак через кілька днів вони почали слабнути та гинути. У чому причина такої швидкої загибелі свійських пташенят?» – запитує жителька Володимира-Волинського Марія Сав’юк.
Відповідь: «Молодняк птиці в основному гине через неправильні догляд і харчування. Годувати потрібно сертифікованими комбікормами, які продаються у ветаптеках, тоді не буде проблем. Також необхідно стежити за температурою, тому що різка зміна теплового режиму недопустима – курчата погано переносять холод і вологу. 
Запитання: «Коли краще підсаджувати курчат до квочки?» - цікавиться Ольга Жукова.
Відповідь: «Звісно, тут все залежить від квочки, але найкраще це робити ввечері, коли птаха погано бачить. На ранок, як правило, вона водить і своїх,  і чужих курчат».
Запитання: «Дві мої гуски знесли 20 яєць. Але одна з них не хоче на гніздо. Чи вдасться іншій особині вивести таку кількість молодняку?» - питає Галина Вікторівна із с.Заріччя.
Відповідь: «Гуска може накрити своїм тілом 11-15 яєць, більше краще не підкладати, тому що можна помарнувати усі яйця».
Запитання: «На які хвороби найчастіше хворіють гусенята, каченята та курчата?» - цікавиться Олександр Мартинюк. 
Відповідь: «Найпоширенішою інфекційною хворобою домашньої птиці є чума, яка призводить до високої летальності. Тому я рекомендую з третього тижня (21 день) обов’язково вакцинувати птицю».

Який обрати інкубатор?
Міні-інкубатори можна замовити по Інтернету, але потрібно бути обережним, щоб не придбати “кота в мішку”, або ж у магазинах. Підприємець Стефанія Дибяк (магазин “Все для дому і будівництва”, що по вул.Устилузька) розповідає, що зараз у продажу є небагато інкубаторів, бо закінчується сезон. Проте якщо покупець забажає, потрібну йому модель можна замовити. Найбільшим попитом у покупців користуються інкубатори декількох міст-виробників: Черкас, Вінниці та Кривого Рога. Найбільш якісними та доступними є інкубатори «Квочка» (Кривий Ріг). Вони бувають простими, електричними (з електричним терморегулятором) та з автоматичним перевертанням яєць (воно  здійснюється шляхом зміни нахилу інкубатора кожні 10-15 годин; у таких моделях встановлений вентилятор і розподілювач повітря, що забезпечує рівномірне поширення й підтримання температури та вологи по всьому об’єму інкубатора). 
Що ж стосується цін, то вони залежать від сезону, типу інкубатора та його функцій і коливаються в середньому від 380 до 600грн. 

 

Авторизація

Люстрація

Останні новини


АКТУАЛЬНО

Зверніть увагу!
Читайте нашу газету! Може знайдете в ній загублену річ? 

ТУТ

Опитування

В.о. президента Турчинов пропонує провести одночасно з виборами президента референдум - щодо унітарного чи федеративного устрою України. Ви підтримуєте цю ідею?
 

Статистика сайту

Користувачів : 1751

«Добрі вісті, коли запрошують їсти»

Зараз на сайті

Реклама



Найбільше читають про

Інформери

Погода в Луцьку Курс долара


korovay_ban.png

Контактна інформація

Звертайтесь за адресами: м. Володимир-Волинський, вул. Ковельська, 56 м. Нововолинськ, вул. Нововолинська, 64/16
Контактний телефон редакції: 03342 3-81-31
Мобільний телефон редакції: 063 313-83-08
Контактный телефон (Нововолинськ): 03344 44-8-66