Головна Події і факти «Першим учителем із куховарства став для мене чоловік, далі підглядала секрети смачних наїдків на весіллях»

«Першим учителем із куховарства став для мене чоловік, далі підглядала секрети смачних наїдків на весіллях»

Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 
Згадує мешканка села Хворостів Світлана Тєроьохіна. 
Народилася Світлана на Ратнівщині у багатодітній працьовитій сім’ї. Її мати Ганна Павлівна все життя працювала продавцем, батько Михайло Олександрович був спочатку зоотехніком, далі – агрономом, а потім трудився ще на кількох роботах. Крім Світлани, в сім’ї Нінічуків було ще троє дітей: старший син  Олександр, менша дочка Людмила і найменший син Анатолій. 
Спочатку родина жила в Пісках, а згодом переїхала в Березовичі. Там 17-річна Світлана, тоді учениця Луцького культ-освітнього училища, познайомилася з коханням свого життя – росіянином Юрієм Тєрьохіним, який приїхав у Березовичі в гості до тітки, а потім знайшов там роботу, зустрів кохану і залишився жити на Волині.
 -Зустрічатися ми стали 1 жовтня, через місяць заручилися, а в січні вже відгуляли весілля, хоча спочатку я й подумати не могла, що Юра стане моїм чоловіком. З того часу минуло 25 років. У січні ми відсвяткували срібний ювілей свого шлюбу, а здається, що все було вчора. Навіть не віриться, що  я – мама таких дорослих синів. 
Першою самостійною стравою, що мала Світланка приготувала в десять років, був суп із пакетиків. Як його  зварити, дівчина не знала, але зробила все правильно, батьки її похвалили.  Після того часто готувала нехитрі страви для молодших дітей, коли батьки були на роботі. Та куховарити всерйоз Світлана почала вже після заміжжя. І навчив її цього чоловік – неперевершений майстер готувати фарш для пельменів і пекти солодке. Юрій Володимирович у юності теж захоплювався кухнею, думав учитися на кухаря, але переміг юначий максималізм: чоловік став далекобійником, а куховарство так і залишилося його хобі.
 -Я багато разів пробувала приготувати фарш сама, робила все ніби правильно, але все одно так, як у Юри, в мене ніколи не виходило. Тому пельмені ми завжди ліпимо всією сім’єю, особливо на родинні свята. Тоді до цієї справи долучаються і обоє наших синів, які теж залюбки допомагають мені на кухні. Наприклад, на наше срібне весілля святковий стіл ми готували самі, причому не гірше, ніж у найкращому ресторані, – хвалить своїх чоловіків Світлана Михайлівна. – І я щодня дякую долі за те, що подарувала мені такого доброго, надійного і вірного супутника життя, за яким почуваюся, ніби за кам’яною стіною. За все життя він жодного разу мене не образив, у всьому підтримує і оберігає та є  хорошим прикладом для дітей. І повірте, я жодної секунди не пожалкувала, що обрала саме його, коли вийшла заміж у неповних 18 років.
«У мене є все,  щоб почуватися щасливою  жінкою»
 У двадцять років для Світлани Михайлівни вже не існувало таємниць у приготуванні різноманітних смачних страв, тому односельці стали запрошувати її господинею на весілля, хрестини та інші урочистості. Буваючи на торжествах, молода жінка придивлялася до інших господинь, особливо тоді, коли готували нову страву, і вже вдома пробувала зробити це сама. Одного разу їй навіть довірили бути старшою й керувати на кухні. 
Світлана дуже любить пекти солодке, цього її навчив Юрій. Тоді якраз у його родині сталася трагедія: в автокатастрофі загинула рідна тітка, залишивши сиротами двох дітей – 16-річну дочку Аню та 12-річного сина Миколу. Недовго роздумуючи, Юрій та Світлана Тєрьохіни забрали дітей до себе. Незважаючи на те, що з їхнім приходом у сім’ю турбот у молодої господині, яка в той час була вагітною меншим сином Андрійком, додалося, вона завжди знаходила час, аби побалувати рідних смачною стравою. Куховарство і пісня стали для неї найулюбленішими заняттями, без яких не мислить свого життя. А ще жінка дуже любить квіти: з ранньої весни і до пізньої осені вони цвітуть усіма барвами біля її обійстя, а взимку радують око яскравою зеленню у кімнатах.
 Після народження сина Світлана Михайлівна працювала директором будинку культури у Березовичах, потім – у бібліотеці, а коли родина переїхала у Хворостів, стала сільським продавцем. Професія ця була їй добре знайома, оскільки в дитинстві часто проводила час у магазині з мамою. Зараз жінка знову повернулася до своєї улюбленої справи – стала художнім керівником у Березовичівському будинку культури. 
 -Що для мене головне в житті, чи почуваюся я щасливою жінкою, чи залишилася в мене якась мрія, яку не встигла ще здійснити? – перепитує моя співрозмовниця. – Так, я вважаю, що  маю все, що потрібно для щастя. У мене є найкращий у світі чоловік та двоє чудових синів, а ще можливість займатися тим, що мені найбільше до душі.  Діти вже дорослі, кожен знайшов для себе роботу, що в наш час дуже важливо. Діма після закінчення Київської академії працює обліковцем на птахофабриці, туди ж після закінчення школи влаштувався робітником і Андрій. А що може бути головнішим для жінки і матері, як не здоров’я і щастя її найрідніших людей? Єдина мрія, яку мені хочеться здійснити, це всією родиною поїхати в Росію до свекрухи і показати їй наших синів, яких бабуся бачила ще малими. Вона спочатку не дуже хотіла, щоб я стала її невісткою, тож тепер має сама пересвідчитися, що її син щасливий зі мною, - посміхається Світлана Михайлівна.
РЕЦЕПТИ УЛЮБЛЕНИХ СТРАВ СВІТЛАНИ ТЄРЬОХІНОЇ
 Качка в тісті (на конкурс)
Інгредієнти: 0,5л молока, 7 яєць, борошно – за необхідністю, 0,5кг  качиного фаршу, 1ст.л. манки, 1/3 част. батона, 1ст.л. олії, 50г сиру, 0,5 пачки майонезу, сіль, перець – за смаком.  
 Приготування: 2 яйця ретельно збити, додати сіль і 0,5л теплого молока. Поступово всипати борошно, постійно помішуючи, поки не залишиться грудочок. Виливати тісто потроху на розпечену і змащену салом сковороду та  смажити налисники. 
До  фаршу додати  яйце, потерту на дрібній тертці цибулину, розмочений батон, манку, посолити, поперчити і добре вимішати. В окремій посудині добре збити 4 яйця. На дно круглої змащеної жиром форми покласти один на один два млинці та змазати їх зверху збитим яйцем. На кожен із решти млинців покласти фарш, розподілити його по всій поверхні й згорнути рулетиком (15шт.). Далі приготовлені рулетики покласти шарами тісно один біля одного у форму (спочатку – 5, потім 4, 3, 2 і 1), змащуючи кожен попередній шар збитими яйцями. Виходить така собі гірка, яку вкрити зверху трьома млинцями, змастити майонезом і поставити в духовку. Запікати при температурі 180 градусів приблизно 1год. 15хв. За кілька хвилин до готовності вийняти страву, посипати зверху тертим сиром і знову на 5хв. поставити в духовку. 
Гриби в горщику 
Інгредієнти: 3-4 картоплини, 300г опеньків, 1 морквина, 1 цибулина, 2ст.л. вершків, 2ч.л. майонезу, 1ст.л.. жиру, 1ст.л. олії, 50г сиру, сіль – за смаком, зелень – для прикраси.
 Приготування: Картоплю порізати кубиками, гриби посмажити в жирі, а натерту на крупній тертці моркву та дрібно порізану цибулю – на олії.  Все перемішати, посолити, покласти у 2 горщики, полити зверху вершками, майонезом, посипати потертим сиром і поставити в духовку приблизно на 50хв. при температурі 180 градусів. Перед подачею на стіл  прикрасити  зеленню петрушки.
Торт «Медовик» 
 Інгредієнти: для тіста – 1 склянка меду (можна штучний), 1 склянка цукру, 5 яєць, 1ст.л. соди, 1ст.л. оцту, 3 склянки борошна; для крему – 0,5л сметани, 0,5л цукрової пудри, 1 пачка ваніліну (за бажанням); для помадки – 0,5 склянки цукру, 3ст.л. молока, 50г вершкового масла, 3ст.л. какао.
 Приготування тіста: Яйця добре збити з цукром в міксері або у блендері, додати мед, погашену оцтом соду, борошно, замісити тісто і спекти два коржі. Сметану збити з цукровою пудрою та ваніллю так, щоб у ній могла стояти ложка. Нижній корж змазати кремом, а верхній – полити шоколадною помадкою (0,5 склянки цукру з 50г вершкового масла, 3ст.л. молока, 3ст.л. какао перемішати і варити 10хв. на маленькому вогні).
  Приємного апетиту!

 

Авторизація

Люстрація

Останні новини


АКТУАЛЬНО

Зверніть увагу!
Читайте нашу газету! Може знайдете в ній загублену річ? 

ТУТ

Опитування

В.о. президента Турчинов пропонує провести одночасно з виборами президента референдум - щодо унітарного чи федеративного устрою України. Ви підтримуєте цю ідею?
 

Статистика сайту

Користувачів : 1751

«Добрі вісті, коли запрошують їсти»

Зараз на сайті

Реклама



Найбільше читають про

Інформери

Погода в Луцьку Курс долара


korovay_ban.png

Контактна інформація

Звертайтесь за адресами: м. Володимир-Волинський, вул. Ковельська, 56 м. Нововолинськ, вул. Нововолинська, 64/16
Контактний телефон редакції: 03342 3-81-31
Мобільний телефон редакції: 063 313-83-08
Контактный телефон (Нововолинськ): 03344 44-8-66