Головна Події і факти «Справжня господиня на весіллі, якою б досвідченою кулінаркою не була, ніколи не втратить нагоди повчитися в інших»

«Справжня господиня на весіллі, якою б досвідченою кулінаркою не була, ніколи не втратить нагоди повчитися в інших»

Рейтинг Користувача: / 1
НайгіршеНайкраще 
alt
Перша спроба приготувати самостійно страву для всієї сім’ї для 11-річної уродженки села Верба Володимир-Волинського району Оксанки Рой виявилася невдалою. Була їхня черга пасти корів, тож мама попросила дочку піти додому і стушкувати картоплю. Як це правильно зробити, дівчина не знала, бо ніколи до цього самостійно не готувала: мала ще двох старших сестер. Ввечері, зібравшись за столом, рідні побачили, що стараннями найменшої доньки тушкована картопля стала пюре. Усі разом посміялися, хоча картопля вийшла смачною. Оксана ж запам’ятала свій перший досвід надовго і відтоді стала уважніше придивлятися, як мама і сестри готують. Їй дуже подобалося спостерігати за жінками, які готували різноманітні страви на весілля. 
Батько дівчини працював у колгоспі трактористом, мама – дояркою, тож цілими днями були на роботі. Не сиділи без діла і всі троє дівчат. Під їхньою опікою були город, кухня та наведення чистоти в хаті. У вільний час сестри вчилися потроху вишивати. 
Закінчивши 8 класів, Оксана вступила до Володимир-Волинського педучилища, після закінчення якого кілька років працювала у Хмелівківській школі
Із Миколою Соколом дівчина познайомилася, ще навчаючись в училищі. Влітку студентський загін направили на допомогу городній бригаді в колгосп ім.Чапаєва в селі Хмелівка. Жили дівчата у приміщенні  дитсадка і ввечері після роботи зазвичай організовували танці. В один із таких вечорів Оксана й запримітила ставного юнака у військовому кітелі, на якому красувалися нагороди. Серед них була медаль «За відвагу». Як потім з’ясувалося, Микола повернувся з Афганістану, де отримав поранення. Йому теж припала до душі весела симпатична білявка, і він запросив дівчину на танець. Після цього молоді люди старалися вже не розлучатися, а через рік зіграли весілля. Оселилися вони у Хмелівці. Щоб догодити свекрусі, молодій невістці довелося досить швидко опановувати секрети кулінарії. Тож уже через кілька місяців не було страви, якої Оксана не вміла б приготувати. Молоду жінку почали запрошувати господинею на весілля та інші сімейні урочистості. Минуло трохи часу, і в молодят народився перший син, якого  назвали Віктором. А ще через два роки колишній афганець тримав на руках другого сина – Олександра, потім на світ з’явився і третій син, якого на честь тата і дідуся назвали Миколою. Коли діти підросли і пішли в школу, Оксана влаштувалася працювати на Володимир-Волинський цукровий завод.  Спочатку була робітницею, а кілька років тому стала бригадиром. Сини виросли. Старший Віктор одружився і покинув батьківський дім, хоча й мешкає разом із дружиною в рідному селі. Середній Сашко зараз  відбуває  строкову службу у внутрішніх військах у Києві. Біля батьків залишився лише найменший Микола, який минулого тижня відсвяткував своє 19-річчя. 
Оксана з Миколою вважають себе щасливими батьками, оскільки діти виросли слухняними і роботящими. Всі троє постійно допомагають матері полоти город, не цураються й іншої домашньої роботи. Тож у жінки є можливість приділити увагу своїм численним захопленням. Більше 20 років вона – учасниця фольклорного гурту «Хмелівчанка». Коли ж випадає вільна  хвилина, Оксана Лук’янівна залюбки присвячує час вишиванню. Спочатку вишивала рушники та серветки, тепер же  її  пристрасть – ікони. Не забуває час від часу радувати своїх чоловіків та подруг із «Хмелівчанки» смачними кулінарними шедеврами, рецепти яких переймає на весіллях, вишукує в газетах і журналах.
-Часто готуючи на весіллях, я зрозуміла просту річ: вся весільна кухня залежить від головної господині, від її вміння скласти меню і розпорядитися  продуктами.  До то ж така жінка має бути мудрою не лише в своїй родині чи на роботі, але й на кухні. Якою б хорошою кулінаркою вона себе не вважала, не повинна соромитися прислухатися до слушних порад інших господинь. Тоді весілля вдасться на славу, - пояснює  пані Оксана.
 Рецепти улюблених страв Оксани Сокол
Гречаники 
по-хмелівківськи 
Інгредієнти: для тіста: 0,5л молока, 1ст.л. солі, 1ст.л. цукру, 2 яйця, борошно; для начинки: 1 склянка гречки, 200г печериць, 1 середня морква, 1 середня цибулина, олія, сіль, перець – до смаку;  4-5  листків зеленого салату.
 Приготування: У глибоку посудину вливаємо молоко, вбиваємо яйця, додаємо сіль та цукор і, потроху всипаючи борошно, збиваємо тісто до густоти рідкої сметани. Потім додаємо в нього олію, перемішуємо  і смажимо налисники. Готові млинці ставимо в холодильник і приступаємо до приготування начинки. Для цього змішуємо відварену гречку з обсмаженими в олії грибами, морквою та цибулею і перекручуємо все це у м’ясорубці на фарш, який солимо і перчимо до смаку. Налисники розрізаємо навпіл, кладемо на кожну половинку фарш, складаємо трикутниками, вмочуємо у збите яйце і обсмажуємо з обох боків до рум’яної скоринки. Готові гречаники викладаємо на тарілку, вкриту листям салату, і подаємо до столу.
Маринований оселедець
Інгредієнти: 4 оселедці, 2 цибулини і 2 морквини, олія; для соусу: 100г оцту, 1ст.л. солі, 0,5ст.л. цукру, 1 пачка майонезу «Європейський».
 Приготування: Оселедці відділити від шкірки та кісток і порізати порційними шматочками. Моркву і цибулю почистити, порізати і обсмажити в сковорідці до рум’яного кольору. Приготувати соус, добре перемішавши оцет і майонез із сіллю та цукром. В окрему посудину кладемо шар оселедців, зверху – шар моркви з цибулею і поливаємо соусом, потім знову  оселедець, морква з цибулею, соус і т.д. Виклавши все, ставимо посудину на три доби у холодильник. 
Бісквіт із чорносливом
 Інгредієнти: для тіста: 0,5л цукру, 0,5л домашньої сметани, 7 яєць, борошно (приблизно 6-7 склянок), 1,5ст.л. амонію, 150- 200г чорносливу, цукати для прикраси; для крему: 0,5л сепараторної сметани, 0,5л цукрової пудри, пачка ванільного цукру.
 Приготування тіста: Збити яйця з цукром, амоній розчинити у сметані. Вилити все в посудину і, поступово всипаючи борошно, вимішати тісто так, щоб його можна було виливати у форму. Спекти два коржі. Сепараторну сметану змішуємо з цукровою пудрою та ваніліном і збиваємо крем. Намазуємо рівномірно один із охолоджених коржів кремом, посипаємо  зверху подрібненим чорносливом і накриваємо другим коржем. Потім змазуємо бісквіт зверху залишками крему, прикрашаємо цукатами  (полуницею, малиною) і залишаємо на одну-дві години для просочування.
Салат із курки
Інгредієнти: м’ясо домашньої курки, банка консервованої кукурудзи, 2 середні свіжі огірки, пучок зеленої цибулі, 4 варених яйця, сіль, перець, майонез.
 Приготування: М’ясо курки відварити і подрібнити руками, огірки та яйця порізати соломкою. Додати туди нарізану зелену цибулю, кукурудзу, посолити, поперчити, добре вимішати  і заправити  майонезом.

 

Авторизація

Люстрація

Останні новини


АКТУАЛЬНО

Зверніть увагу!
Читайте нашу газету! Може знайдете в ній загублену річ? 

ТУТ

Опитування

В.о. президента Турчинов пропонує провести одночасно з виборами президента референдум - щодо унітарного чи федеративного устрою України. Ви підтримуєте цю ідею?
 

Статистика сайту

Користувачів : 1751

«Добрі вісті, коли запрошують їсти»

Зараз на сайті

Реклама



Найбільше читають про

Інформери

Погода в Луцьку Курс долара


korovay_ban.png

Контактна інформація

Звертайтесь за адресами: м. Володимир-Волинський, вул. Ковельська, 56 м. Нововолинськ, вул. Нововолинська, 64/16
Контактний телефон редакції: 03342 3-81-31
Мобільний телефон редакції: 063 313-83-08
Контактный телефон (Нововолинськ): 03344 44-8-66