Головна Події і факти «У куховарстві, як і в будь-якій іншій справі, досвід до людини приходить через невдачі»

«У куховарстві, як і в будь-якій іншій справі, досвід до людини приходить через невдачі»

Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 
Згадує свої перші  кулінарні спроби хмелівчанка Марія Каліновська. Марії ще не виповнилося 10 років, коли померла мама, залишивши дівчину з 5-річним братиком напівсиротами. Через рік батько одружився вдруге, привівши в дім жінку із сусіднього села, яка була не дуже доброю до дітей. Особливо діставалося братові, який під час обіду не раз отримував від мачухи ложкою по лобі. 
-Тоді ми всі їли з однієї миски. А брат не любив, коли йому в ложку потрапляли кусочок жиру чи цибуля. Тому вишукував те, що йому більше смакувало. За це й отримував по лобі. Так повторювалося  кожного разу, коли сідали за стіл. Батька ці щоденні сварки дуже дратували, тому десь через півроку він відвіз цю жінку туди, звідки взяв, - згадує Марія Трохимівна. – А  ще через рік у нас з’явилася нова мачуха, хоч назвати її так у мене язик не повертається. Варвара стала для нас із братом другою мамою. Виховувала вона нас у строгості, при потребі могла і накричати, але часто й приголублювала. І хоч вона давно померла, ми й по сьогодні спілкуємося з її родиною, яка з перших днів прийняла нас як рідних.
-Мені було, мабуть, років 13, коли одного дня вирішила порадувати батьків, які цілий день були на роботі, варениками, - ділиться спогадами про перший кулінарний досвідом моя співрозмовниця. – Зваривши картоплю, стала місити тісто. Пригадавши, як це робила мама Варвара, принесла борошно і взялася до справи. Налила у миску води і скільки не сипала борошна, а його було все мало. Коли ж нарешті замісила, то після того, як наліпила вареників, решту тіста довелося сховати, - сміється. – Батькам моя кулінарна ініціатива сподобалася, хоча й трішки насварили за перерозхід борошна. 
Після цього Марійка стала уважніше придивлятися до процесу приготування різноманітних страв. Дівчина годинами просиджувала біля весільних господинь, спостерігаючи, як, здавалося б, звичайні продукти у вправних жіночих руках перетворюються на кулінарні шедеври. Її це захоплювало, хотілося й собі навчитися так готувати. 
Скласти іспит з кулінарії Марії довелося вже після заміжжя (заміж вона вийшла у 18 років). А сталося це так: одного дня, коли свекруха поїхала на вихідні  в гості до дочки, свекор попросив  молоду невістку напекти пирогів.
 -Мені було трохи боязко, бо, хоч і бачила, як пече їх свекруха, самій робити цього ніколи не доводилося. Та проханням свекра теж не могла знехтувати, тож заходилася місити тісто. Напекла пирогів із сиром, маком та квасолею.  Перш ніж  подавати їх на стіл, вирішила скуштувати  сама.  І, ой лишенько! Забула посолити! Та виявилося, що, крім мене, цього ніхто й не помітив: усі їли пироги і нахвалювали кулінарку, - згадує сміючись жінка.
Зі своїм першим чоловіком Василем Боярчуком Марія Трохимівна прожила 12 років. За цей час подарувала йому двох чудових синів – Василя та Миколу, старалася бути хорошою дружиною, але чоловік цього не оцінив. Сімейне життя не складалося. Тож жінка вирішила розірвати шлюб. Але поставало питання: де знайти прихисток з двома малими дітьми на руках? Допоміг випадок. Будучи активною учасницею сільської художньої самодіяльності, під час одного з концертів Марія познайомилася з нинішніми своїми подругами із «Хмелівчанки». Ті запросили її в Хмелівку (тут мешкає Маріїна двоюрідна сестра), де жінка й познайомилася з Володимиром Каліновським. Марія чоловікові, який не був одружений, сподобалася, і він радо прийняв її з синами у свій дім. Згодом у них народився син – Юрій (в даний час юнак перебуває на заробітках у Данії). З того часу минуло 25 років. Нещодавно подружжя Каліновських відсвяткувало срібне весілля. З чоловіком Марії дуже пощастило. Володимир став для неї тією надійною опорою, про яку мріє кожна жінка. Завдяки його підтримці, всі троє синів отримали вищу освіту і знайшли своє місце в житті. Так що за них мати спокійна. Увесь вільний від господарських справ час вона віддає своїм захопленням – співам і вишиванню. А ще Марія Трохимівна дуже любить пригостити рідних та друзів новими стравами, рецепти яких переймає на весіллях (жінка – одна з кращих весільних господинь Хмелівки), у друзів та знайомих. Прагне вона лише одного – щоб в Україні настав мир і не гинули люди.
РЕЦЕПТИ УЛЮБЛЕНИХ СТРАВ МАРІЇ КАЛІНОВСЬКОЇ
Салат «Пікантний»
Інгредієнти: 300г шинки, 300г твердого сиру, 2 солодких перці (червоний і білий), баночка (450г) маринованих грибів, бажано печериць, зелень для прикраси. 
Приготування: Порізати всі інгредієнти соломкою, гриби – шматочками і добре перемішати. Приготувати заправку, змішавши 0,5 пакетика гірчиці «Французька» з соком 1/2 лимона та пачкою соусу «Верес», і заправити салат. Прикрасити зверху зеленню кропу чи петрушки.
Пиріг «Моя сім’я» (на конкурс)
Інгредієнти для тіста: 0,5скл. цукру, 0,5скл. сметани, 1 яйце, 1 неповна склянка борошна (на 1 корж), 0,5ч. л. соди + 0,5скл. маку, 0,5скл. подрібнених і підсушених волоських горіхів, 0,5скл. родзинок; для крему: 0,5л сметани, 0,5л цукру або цукрової пудри, 1 банан, пачка ваніліну. 
Приготування: Яйця з цукром збити до білої піни, додати сметану, погашену оцтом соду, борошно і добре все перемішати. Розділити тісто на три частини. В одну з них покласти горіхи, в другу – перетертий мак, у третю – родзинки, перемішати і спекти три коржі. Приготувати крем, добре збивши міксером сметану з цукром, порізаним бананом та ваніллю. Перемазати коржі кремом, прикрасити свіжими фруктами і поставити на кілька годин в холодильник для просочування.
Домашній хліб
Інгредієнти: 2л води, 0,5л сироватки, жменька солі, жменька цукру, 3-4ст.л. олії, 50г дріжджів, 30г горілки, 1 яйце для перемазки.
Приготування: Розчинити в кухлику у воді дріжджі, додавши трішки борошна, солі і цукру. Коли дріжджі набухнуть, вилити їх у посудину для тіста, всипати борошно, сіль, цукор, влити сироватку і, повільно вливаючи воду, замісити не дуже густе тісто. Накрити його рушником і поставити на годину в тепле місце. Коли тісто підійде, трохи його помісити і на 20 хвилин  знову залишити. Потім змастити бляшки олією, виробити хлібини і  поставити, щоб підійшли. Перед тим, як випікати хліб, змазати його збитим яйцем.

 

Авторизація

Люстрація

Останні новини


АКТУАЛЬНО

Зверніть увагу!
Читайте нашу газету! Може знайдете в ній загублену річ? 

ТУТ

Опитування

В.о. президента Турчинов пропонує провести одночасно з виборами президента референдум - щодо унітарного чи федеративного устрою України. Ви підтримуєте цю ідею?
 

Статистика сайту

Користувачів : 1751

«Добрі вісті, коли запрошують їсти»

Зараз на сайті

Реклама



Найбільше читають про

Інформери

Погода в Луцьку Курс долара


korovay_ban.png

Контактна інформація

Звертайтесь за адресами: м. Володимир-Волинський, вул. Ковельська, 56 м. Нововолинськ, вул. Нововолинська, 64/16
Контактний телефон редакції: 03342 3-81-31
Мобільний телефон редакції: 063 313-83-08
Контактный телефон (Нововолинськ): 03344 44-8-66