Головна Події і факти «У здоровому харчуванні велике значення мають сезонні продукти»

«У здоровому харчуванні велике значення мають сезонні продукти»

Рейтинг Користувача: / 2
НайгіршеНайкраще 
alt
Так вважає кулінар зі стажем Олена Юрчук з Володимира-Волинського
Кажуть, що стіл у Олени Миколаївни Юрчук відтворює певну пору року. Взимку переважає консервація, заморожені фрукти та ягоди, а ось влітку – лише свіжі дари городу та саду. При цьому господиня вміло компонує різноманітні продукти, і гостям нерідко стає невтямки, чому вони самі не змогли додуматись до такого простого і корисного поєднання  інгредієнтів. 
Та шлях в кулінарію, яка стала справою життя пані Олени, був дещо заплутаний. Народилась Олена Прогонюк в 1958 році в селі Жовтневе у селянській родині. Навчалась  у місцевій восьмирічній школі, атестат отримала в Оваднівській десятирічці. Після школи дівчина поступила в Луцький технікум радянської торгівлі, але ще до початку занять забрала документи. Не змогла зрадити шкільній дружбі! Адже саме в цей час  в Оваднівське ПТУ набирали курс трактористів, і весь випускний клас на чолі з комсоргом Оленою Прогонюк вступив на ці курси. Однак досить швидко Олена зрозуміла , що професія тракториста не для неї і взагалі не є жіночою справою. В повалених тракторами тинах селяни не раз звинувачували власне дівчат-трактористок. Через рік Олена вступила в Луцьке торгово-кулінарне училище.  Пройшло два роки і диплом з відзнакою дав дівчині право працювати кухарем. Проте перед Оленою відкривалися широкі перспективи. Її направляли в Горлівський інститут харчової промисловості. Та… дівчина не наважилася їхати далеко від рідного дому. 
Кулінарну практику Олена проходила в кафе «Колосок», яке діяло біля підприємства «Сільгосптехніка», там і залишилась працювати. Тут і зустріла свою долю. Аркадій Іванович Юрчук працював в сільгосптехніці. Він виявився обдарованою  людиною:  хороший спеціаліст, умілий господар, талановитий музикант. Подружжя виростило двох донечок. Саме в них Олені Миколаївні вдалось втілити те, що не відважилась здійснити у власному житті. Старша дочка Ірина  закінчила Волинський національний університет, в Київському національному університеті навчалася в аспірантурі, нині доцент кафедри математики Київського авіаційного університету. Має власні друковані видання, зокрема посібник для студентів, написаний англійською мовою. Молодша донька Тетяна закінчила відділ бухгалтерського обліку Горохівського технікуму, згодом навчалась у Львівському політехнічному університеті, нині працює бухгалтером птахофабрики. Олена Миколаївна та Аркадій Іванович тішаться трьома онуками: Романом, Радмілою та Марійкою.
За своє трудове життя пані Олена працювала в кафе «Волинянка» та «Молодіжне» і вже 17 років обслуговує покупців в магазині «Фантазія».
Звичайно, не все в житті складається так, як хочеться. І родині Юрчуків також доводиться долати труднощі. Вже багато років Олена Миколаївна доглядає прикуту до ліжка свекруху, Лідію Єрмолаївну. У вільний час їздить в рідне село до матусі – Анастасії Остапівни, яку вважає своєю найбільшою порадницею. А ще Олені Миколаївні дуже пощастило з друзями!
-Мої подруги зіграли дуже велику роль у моєму житті. Це Галина Слук, Ірина Музичук,, Світлана Петрук, Лариса Зай, Катерина Гендис. Вони мені не просто подруги,  а й сестри. Наша дружба зароджувалась у нелегких обставинах. Тепер таких подруг знайти важко. Взагалі в сучасному світі дружба нетривала, крихка, не витримує випробувань. Принцип «Друг пізнається у біді» не спрацьовує. Навпаки, так звані друзі найчастіше першими кидають тих, хто потрапив у біду, а то ще й ножа у спину  можуть всадити. Хай Бог боронить від таких «друзів»! Мені ж доля послала справжніх подруг. Пам’ятаєте, як писав Гамзатов?  «Знай любові і дружбі ціну і судом поспішним не гріши». Зрада дружбі - це великий гріх, -  говорить жінка.
Є у пані Олени ще одні красиві друзі – квіти. Вона кохається в трояндах, хризантемах, хоч найулюбленішими є скромні  запашні матіоли. Друге захоплення – в’язання і вишивання. Ну, а кулінарія займає в житті пані Олени окреме місце.
-Я вважаю,  що велике значення в кулінарії мають сезонні продукти. Сучасні жінки захоплюються консервацією, заморожуванням ягід та фруктів .В цьому немає нічого поганого і при зимовому авітамінозі це хороша підтримка, та все ж слід, поки є можливість, надавати перевагу свіжим фруктам та овочам. Я готую смачно, маю досвід і хочу поділитися з читачками корисними і смачними літніми стравами.
Рецепти від Олени Юрчук
Короп, запечений з медом 
( на конкурс)
Інгредієнти: свіжий короп (вагою 1 – 1, 200 кг),1 лимон, перець, сіль, 30 г меду, 100 г вишень.
Приготування: рибу почистити, помити, натерти соком лимона, посипати сіллю, так риба має стояти півгодини, натерти медом, посипати перцем і 40 хвилин випікати (духовку не відкривати). Дно тарілки, на яку викладається готовий короп, прикрасити листям салату та лимоном. Окремо подаються вишні, але не дуже спілі.
Борщ по-селянськи 
з вишнями
Інгредієнти: 200 г картоплі, 200 г капусти, 1 столовий буряк, 100 г дуже стиглих вишень, 1 морквина, 1 цибулина, 300 г реберець.
Приготування: відварити реберця, потім додати картоплю та капусту. Моркву, цибулю і буряк тушкувати на сковорідці і влити в борщ. Під кінець добавляються вишні (можна з кісточками). Борщ подається з пиріжками.
Пиріжки з яйцями
 та цибулею
Інгредієнти: 600 г води, 100 г олії, 3 столові ложки цукру, 100 г дріжджів, борошна стільки, щоб тісто було, як на вареники.
Приготування: Воду з олією кип’ятити 5 хвилин, остудити, дріжджі розім’яти з цукром, поки стигне рідина, дріжджі має рухатись. Замісити тісто і відразу виробляти пиріжки. Для начинки: 4 варених яйця, 1 пучок зеленої цибулі, сіль, перець, столова ложка сметани. Яйця і цибулю подрібнити і змішати з іншими інгредієнтами.
Хамула народна
Інгредієнти: 3 літри води, півлітра вишень, 100 г цукру, 100 г молока, столова ложка крохмалю, 2 столові ложки муки. 
Приготування: відварити вишні, окремо збиваються мука, крохмаль і молоко, добавляється цукор. Все це змішується з вишнями і доводиться до кипіння.
Наливка літня
Інгредієнти: 40 листків вишні, склянка малини, 1 л води, 400  г цукру, 2 чайних ложечки лимонної кислоти ( без вершка), півлітра горілки.
Приготування: листки вишні і малину варити 5 хвилин, остудити, процідити. Добавити цукор, лимонну кислоту, довести до кипіння, знову остудити і добавити горілку. Має настоюватися місяць.
Пиріжки «Гість на порозі»
Інгредієнти: склянка молока, 20 г дріжджів, 2 жовтки, 1 столова ложка масла, 100 г цукру, сіль на кінчику ножа.
Приготування: Дріжджі розвести в молоці з 2-ма ложками борошна і 2-ма ложками цукру, добавити солі, замісити тісто, включивши інші інгредієнти,, розкачати і викласти начинку – будь-які фрукти як свіжі, так і морожені. Після випікання посипати цукровою пудрою з ваніліном.

 

Авторизація

Люстрація

Останні новини


АКТУАЛЬНО

Зверніть увагу!
Читайте нашу газету! Може знайдете в ній загублену річ? 

ТУТ

Опитування

В.о. президента Турчинов пропонує провести одночасно з виборами президента референдум - щодо унітарного чи федеративного устрою України. Ви підтримуєте цю ідею?
 

Статистика сайту

Користувачів : 1751

«Добрі вісті, коли запрошують їсти»

Зараз на сайті

Реклама



Найбільше читають про

Інформери

Погода в Луцьку Курс долара


korovay_ban.png

Контактна інформація

Звертайтесь за адресами: м. Володимир-Волинський, вул. Ковельська, 56 м. Нововолинськ, вул. Нововолинська, 64/16
Контактний телефон редакції: 03342 3-81-31
Мобільний телефон редакції: 063 313-83-08
Контактный телефон (Нововолинськ): 03344 44-8-66